Waarom is het (tijdig) behouden van botvolume zo belangrijk?

U wilt een kostbaar schilderij op een mooie plaats aan de muur hangen, maar u weet dat de muur daar niet zo stevig is. Als u dan toch het schilderij daar ophangt, dan zal zelfs het gebruik van de beste en duurste schroef die u kunt vinden, geen duurzame en veilige bevestiging kunnen bieden.

Bij het plaatsen van een implantaat werkt het net zo: indien de kwaliteit of de hoeveelheid kaakbot voor het plaatsen van een implantaat niet voldoende is, zal dit eerst moeten worden hersteld zodat het implantaat voldoende stabiliteit krijgt. Daarnaast zal -indien geen herstelactie wordt ondernomen- de hoeveelheid bot steeds verder afnemen, waardoor intensievere (en duurdere) herstelmaatregelen nodig zullen zijn. Voldoende kaakbot (volume) van goede kwaliteit is van essentieel belang om de stabiliteit van uw tanden of implantaten op de lange termijn te kunnen waarborgen. Zoals de fundering van een woning, vormt het kaakbot letterlijk het fundament voor uw gebit en kwaliteit van leven!

Bijzondere biologische processen van het lichaam

Ons lichaam kent diverse bijzondere biologische processen. Eén daarvan is dat zodra bepaalde delen van ons lichaam hun functie verliezen of niet meer gebruikt worden, zij in omvang zullen afnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw spieren. Zodra bepaalde spiergroepen minder of niet meer gebruikt worden, zullen die in volume afnemen. Dit principe vindt ook plaats in de mond; als gevolg van het verdwijnen van tanden of kiezen, zal uw kaakbot ter plaatse slinken (resorberen). Het is simpelweg overbodig geworden. Uw tandvlees volgt de vorm van het kaakbot. Zodra u veranderingen in uw tandvlees gaat zien, wordt dit proces (helaas te laat) zichtbaar. Zonder maatregelen komen de tandhalzen uiteindelijk bloot te liggen waardoor het tandenpoetsen en nuttigen van koud en warm voedsel pijnlijk gaat worden. In gevorderd stadium kunnen tanden en kiezen zelfs losraken. 

Het is dus verstandig om tijdig de oorzaak aan te pakken. Hierdoor zal meer botverlies worden voorkomen en bespaart u zich op de lange termijn ongemak, schaamte, tijd én geld. Door het tijdig ingrijpen kan het behandeltraject, uiteraard in overleg met uw behandelaar, veelal zonder tijdsdruk worden gepland. Voorkomen is beter dan genezen!

Naast degeneratieve processen kent ons lichaam ook de mogelijkheid om zichzelf te herstellen (te regenereren). Het tekort aan botvolume in de mondholte kan in veel gevallen worden aangevuld (worden geregenereerd) met behulp van het zogenaamde ‘kunstbot’. Om dit op een duurzame en veilige wijze te kunnen doen, dienen wel de juiste biologische omstandigheden te worden geschapen.