Waarom is het (tijdig) behouden van botvolume zo belangrijk?

Een kostbaar schilderij hangt u niet zo snel op aan zwakke plek in de muur, zelfs niet als u de beste schroef gebruikt die u kunt vinden. Bij het plaatsen van een implantaat werkt het net zo: indien de kwaliteit of de hoeveelheid kaakbot voor het plaatsen van een implantaat niet voldoende is, zal dit eerst moeten worden hersteld. Doet men niets, dan zal het volume steeds verder afnemen, waardoor steeds grotere maatregelen voor herstel nodig zijn. Voldoende kaakbot (volume) van goede kwaliteit is van essentieel belang om de stabiliteit van uw tanden of implantaten op de lange termijn te kunnen waarborgen. Zoals de fundering van een woning, vormt het kaakbot letterlijk het fundament voor uw gebit en kwaliteit van leven!

Bijzondere biologische processen van het lichaam

Ons lichaam kent diverse bijzondere biologische processen. Eén daarvan is dat zodra bepaalde delen van ons lichaam hun functie verliezen of niet meer gebruikt worden, zij in omvang zullen afnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw spieren. Zodra bepaalde spieren minder of niet meer gebruikt worden, zal die spiermassa afnemen. Dit principe vindt ook plaats in de mond; als gevolg van het verdwijnen van tanden of kiezen, zal uw kaakbot ter plaatse slinken (resorberen). Het is simpelweg overbodig geworden. Aangezien uw tandvlees de vorm van het kaakbot volgt, zal dit het proces (te) laat zichtbaar maken. Uiteindelijk komen de tandhalzen bloot te liggen waardoor het nuttigen van koud en warm voedsel pijnlijk gaat worden. Uw tanden en kiezen kunnen zelfs losraken. Beter is het om tijdig de oorzaak aan te pakken. Hierdoor zal meer botverlies worden voorkomen en bespaart u zich op de lange termijn ergernis, schaamte, tijd én geld. Door het tijdig ingrijpen kan het behandeltraject, uiteraard in overleg met uw behandelaar, veelal zonder tijdsdruk worden gepland. Voorkomen is beter dan genezen.

Naast degeneratieve processen kent ons lichaam ook de mogelijkheid om zichzelf te herstellen (te regenereren). Het tekort aan botvolume in de mondholte kan in veel gevallen worden aangevuld (worden geregenereerd) met behulp van het zogenaamde ‘kunstbot’. Om dit op een duurzame wijze te kunnen doen, dienen wel de juiste biologische omstandigheden te worden geschapen.