Het membraan

Naast ‘kunstbot’ vormt een membraan een belangrijke schakel in botherstellende behandelingen.
Waar het ‘kunstbot’ dient om ruimte te houden voor de ingroei van nieuw bot, dient het membraan om de ingroei van tandvlees tegen te houden. Tandvlees heeft namelijk de eigenschap veel sneller te groeien dan bot. Zonder preventieve maatregelen krijgt u niet 100% bot, maar een ‘prutje’ van slecht bot en tandvlees. U kunt zich voorstellen dat een tand of het kostbare implantaat hier geen goede houvast in zal vinden. Het is alsof u het slechte stukje muur hersteld met wat krantenproppen.
Omdat biomaterialen voor botherstellende maatregelen veelal buiten uw verzekering vallen en dus voor uw eigen rekening komen, willen sommige behandelaars u wat geld laten besparen door het gebruik van een membraan achterwege laten. Helaas beïnvloed dit de kwaliteit van het nieuwe bot negatief en zal het botherstel hierdoor zelfs langer gaan duren. Het beoogde financiële voordeel is te verwaarlozen temeer het aandeel van kosten van de bot regeneratieve producten op de gehele behandeling inclusief implantaat plaatsing, meestal nog geen 10% bedraagt!

Wat is de functie van het membraan?

Voor een kwalitatief goede en duurzame ‘fundering’ voor uw gebit, is een membraan noodzakelijk. Het membraan voorkomt dat het sneller groeiende tandvlees in het botdefect groeit en zal afhankelijk van het toegepaste soort en type, de juiste voedingsstoffen doorlaten waardoor de wond mooier en sneller geneest. Een goed en snel ingroeiend membraan houd verontreinigingen (groen) tegen welke de groei van nieuw bot en tandvlees negatief kunnen beïnvloeden. Door ontstekingsverschijnselen ontstaat een slechte kwaliteit nieuw bot en kan het kostbare implantaat zelfs verloren gaan. Membranen van varkenscollageen (porcine) lijken qua biologische eigenschappen het meest op onze humane tandvleesstructuur en laten een snelle her-groei van bloedvaten toe, een vereiste voor nieuw bot van hoge kwaliteit.

Membranen zijn verkrijgbaar in verschillende groepen: niet-oplosbare en oplosbare membranen. Voor de eerste groep is een tweede operatie nodig om het membraan na een aantal weken weer te verwijderen. Met de komst van het oplosbare (resorbeerbare) membraan, nu meer dan 20 jaar geleden, wordt het niet-oplosbare membraan steeds minder toegepast.

Membranen uit tweede groep lossen vanzelf op. De snelheid waarmee dit gebeurt is per persoon verschillend. Afhankelijk van het merk zullen deze membranen tussen de 4 weken en 6 maanden na de behandeling hun functie langzaam gaan verliezen en het weer aan ons lichaam overlaten. Uit onderzoeken blijkt dat indien een membraan langer werkzaam blijft dan zo’n 4 weken, dit zelfs resulteert in bot van een minder goede kwaliteit.

Indien een zeer uitgebreide behandeling noodzakelijk is, of omdat heel veel kaakbot is verdwenen, kan uw behandelaar omwille van herstellen van het kaakmodel, kiezen voor een membraan met een titanium versteviging. Dit type dient later wel weer verwijdert te worden. Het belang ligt dan meer bij het herstellen van het model van het kaakbot dan op andere vlakken.

Uit onderzoek blijkt dat natuurlijke membranen zonder kunstmatige aanpassingen de beste resultaten geven waarbij de minste kans is op verlies van het implantaat.