Het membraan

Eerder kwam het membraan al even kort ter sprake. Naast ‘kunstbot’ vormt een membraan een essentiële schakel in botherstellende behandelingen.
Waar de botvervanger dient om ruimte te houden voor de ingroei van nieuw bot, dient het membraan om de ingroei van tandvlees tegen te houden. Tandvlees heeft namelijk de eigenschap veel sneller te groeien dan bot. Zonder beschermende maatregelen krijgt u niet 100% bot, maar een ‘prutje’ van slecht bot en tandvlees. U kunt zich voorstellen dat een tand of het kostbare implantaat hier geen goede houvast in zal vinden. Het is alsof u het slechte stukje muur hersteld heeft met wat krantenproppen.
Omdat biomaterialen voor botherstellende maatregelen veelal buiten uw verzekering vallen en dus voor uw eigen rekening komen, willen sommige behandelaars u wat geld laten besparen door het gebruik van een membraan achterwege laten. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat dit de kwaliteit van het nieuwe bot negatief beïnvloedt en hierdoor het botherstel zelfs langer zal gaan duren. Het beoogde financiële voordeel is te verwaarlozen temeer het aandeel van kosten van de bot regeneratieve producten op de gehele behandeling inclusief implantaat plaatsing, meestal nog geen 10% bedraagt!

Bild_01_post_rgb_Br.jpg

Wat is de functie van het membraan?

Voor een kwalitatief goede en duurzame ‘fundering’ voor uw gebit, is een membraan noodzakelijk. Het barrière membraan voorkomt dat het sneller groeiende tandvlees in het botdefect groeit en zal – afhankelijk van het toegepaste soort en type – juist wel voedingsstoffen doorlaten waardoor de wond mooi en snel geneest. Een goed en snel ingroeiend membraan sluit het geopereerde gebied hermetisch af en houd verontreinigingen (groen in onderstaande afbeelding) tegen welke de groei van nieuw bot en tandvlees negatief kunnen beïnvloeden. Door ontstekingsverschijnselen ontstaat een slechte kwaliteit nieuw bot en kan het kostbare implantaat zelfs verloren gaan. Membranen van varkenscollageen (porcine) lijken qua biologische eigenschappen het meest op onze humane tandvleesstructuur en laten een snelle her-groei van bloedvaten toe, een vereiste voor nieuw bot van hoge kwaliteit.

Membranen zijn verkrijgbaar in verschillende groepen: niet-oplosbare en oplosbare membranen. Voor de eerste groep is een tweede operatie nodig om het membraan na een aantal weken weer te verwijderen. Met de komst van het oplosbare (resorbeerbare) membraan, nu meer dan 30 jaar geleden, wordt het niet-oplosbare membraan steeds minder toegepast.
Membranen uit tweede groep lossen vanzelf op (resorberen). De snelheid waarmee dit gebeurt is per persoon verschillend. Afhankelijk van de eigenschappen zullen deze membranen tussen de 4 weken en 6 maanden na de behandeling hun functie langzaam gaan verliezen en de beschermende rol weer aan ons lichaam overlaten. Uit onderzoeken blijkt echter dat indien een membraan langer werkzaam blijft dan zo’n 4 weken, deze als een blokkade voor voedingsstoffen gaat functioneren. Dit zal resulteren in bot van een minder goede kwaliteit.

Indien een zeer uitgebreide behandeling noodzakelijk is, of omdat heel veel kaakbot is verdwenen, kan uw behandelaar omwille van herstel van de vorm van uw kaak, kiezen voor een membraan met een titanium versteviging. Dit type dient later wel weer te worden verwijderd. Het belang ligt dan in eerste instantie bij het herstellen van het model en vorm van het kaakbot dan op andere vlakken.

Uit onderzoek blijkt dat natuurlijke membranen zonder kunstmatige aanpassingen de beste resultaten geven met de laagste kans op verlies van het implantaat.

Bild_02_post_rgb_Br_Office_