KRIJG WEER EEN STRALENDE LACH
Glimlachen en onbezorgd breeduit kunnen lachen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse leven. Echter, in beide gevallen worden uw tanden en de tandvleesrand zichtbaar. Wanneer u zich schaamt voor terugtrekkend tandvlees en dit u ervan weerhoudt om uw tanden te laten zien, dan is het misschien tijd om te onderzoeken welke mogelijkheden bestaan om het zelfvertrouwen terug te krijgen om weer breed uit te kunnen glimlachen.
HOE HERKEND U TERUGTREKKEND TANDVLEES?
Wanneer het tandvlees zich terugtrekt, trekt het weefsel rond de tanden terug, waardoor de tand of tandwortel meer bloot komt te liggen. De tandvleesrand sluit niet meer mooi aan op uw tanden en de tandhalzen zijn vaak gevoelig. Uw tanden lijken langer dan normaal. Terugtrekkend tandvlees is een veel voorkomend probleem en er zijn verschillende manieren om het te behandelen.
WAT VEROORZAAKT TERUGTREKKEND TANDVLEES EN WAT ZIJN DE GEVOLGEN?
Tandvlees kan zich terugtrekken door verschillende redenen:
– Te hard poetsen is een veel voorkomende oorzaak
– Onbewust tandenknarsen, klemmen of knarsen in uw slaap
– Als zichtbaar teken van een onderliggende tandvlees aandoening of parodontitis
Een weinig terugtrekkend tandvlees kan nauwelijks zichtbaar zijn. In gevallen van gevorderde parodontitis kan terugtrekkend tandvlees ernstig zijn en kunnen grote delen van de tandwortels bloot komen te liggen en kan de tandvleespapil zich terugtrekken, waardoor een gevoelige tand ontstaat.
Gevorderde parodontitis leidt ook tot tandmobiliteit, dat is wanneer de tand los komt te zitten in de tandkas. Ook in dergelijke gevallen van gevorderde parodontitis hebben tandartsen tegenwoordig zeer efficiënte behandelmethoden voorhanden om tandverlies te voorkomen.
Blootliggende tandwortels verandert niet alleen de esthetiek van je glimlach: een recessie aan één tand kan deze al gevoelig maken voor warm en koud, zoet of zuur eten en drinken en verhoogt het risico op het ontwikkelen van wortelcariës.
HOE KAN TERUGTREKKEND TANDVLEES WORDEN GECORRIGEERD?
U heeft waarschijnlijk veel zorgen en vragen: hoe kan ik mijn oude glimlach terugkrijgen en afscheid nemen van overgevoeligheidsproblemen? Kan mijn terugtrekkend tandvlees teruggroeien? Hoe voorkom ik dat de problemen nog erger worden?
Helaas groeit uw tandvlees niet weer vanzelf aan. Maar als de oorzaak van het terugtrekken van uw tandvlees kan worden geïdentificeerd en geëlimineerd, zijn tandartsen vaak in staat om het tandvlees via een tandvleesoperatie terug te brengen naar zijn oorspronkelijke positie.
Het materiaal en de techniek die uw tandarts kiest voor het uitvoeren van een terugtrekkende tandvleesoperatie, hangt ook af van het feit of uw tandvleesrecessie breed of klein, diep of oppervlakkig is en of uw tanden los zitten.
HOE WERKT EEN TANDVLEESOPERATIE?
Er bestaan verschillende technieken voor een corrigerende tandvleesoperatie die u en uw tandarts kunnen overwegen. Sommige benaderingen vereisen slechts kleine incisies in het tandvlees voor een effectief resultaat, zoals bijvoorbeeld de Pinhole Surgical Technique. Andere benaderingen omvatten het maken van iets grotere incisies in het tandvlees om het vervolgens voorzichtig weer naar de tanden toe te trekken.
Vaak wordt er hiervoor een materiaal onder het tandvlees geplaatst om het in de nieuwe positie te ondersteunen. Dit kan als volgt gaan:
- De tandarts transplanteert een stukje weefsel vanuit uw gehemelte, naar het tandvlees. Deze procedure kan echter pijn, ongemak en complicaties bij genezing veroorzaken.
-
- Collagene matrices zoals Geistlich Mucograft® of Geistlich Fibro-Gide® zijn alternatieven die kunnen worden gebruikt om terugtrekkend tandvlees te behandelen in plaats van weefseltransplantaten die uit uw gehemelte worden genomen. Net als dit weefsel ondersteunen de matrices de groei van nieuw tandvlees.
Het gebruik van een collageenmatrix in plaats van een transplantaat uit uw gehemelte is veel minder pijnlijk en elimineert de noodzaak om een tweede operatieplaats te creëren. Uw tandarts kan u adviseren over de chirurgische aanpak die het beste bij uw situatie past om de behandeling op maat maken.
HERSTEL NA EEN TANDVLEESOPERATIE
Herstellen van een tandvleesoperatie duurt even. Het is belangrijk om tijdens het herstel het advies van uw tandarts nauwgezet op te volgen. Er zijn een paar do’s en don’ts waar u rekening mee moet houden.
WEL DOEN:
- Handhaaf uw mondhygiëne, zelfs als de operatieplaats gedurende een bepaalde tijd niet met een tandenborstel mag worden gepoetst
- Gebruik antibacterieel mondspoelmiddel zoals voorgeschreven door uw tandarts
- Behandel zwelling met koude kompressen
- Raadpleeg uw tandarts indien u pijn ervaart
- De nacontrole bij uw tandarts dient u strikt na te komen. Zelfs als de genezing voorspoedig lijkt te verlopen!
NIET DOEN:
- Verwaarloos uw mondhygiëne niet
- Poets of flos niet op de operatieplaats gedurende een week na de operatie. Een tandenborstel met bijzonder zachte haren kan meestal worden gebruikt voor het reinigen van de tanden in de buurt van de wond
- Drink geen koffie of alcohol en rook geen sigaretten gedurende twee tot drie dagen na de operatie. Dit vermindert het risico op nabloedingen.
Desalniettemin is het belangrijk om in gedachten te houden dat als de oorzaak van uw terugtrekkend tandvlees niet wordt aangepakt – of het nu gaat om te hard poetsen, het op elkaar klemmen van uw tanden of parodontitis – de tandvleestransoperatie mogelijk tevergeefs is geweest en dat de resultaten mogelijk niet langdurig zijn.