Parodontitis

Parodontitis​
Symptomen

Symptomen

Symptomen

Behandeling

Chirurgie

EEN TAND VERLIEZEN DOOR PARODONTITIS? NEE!

Een flinke hap kunnen nemen uit een appel is een zichtbaar teken dat je een goede mondgezondheid en een gezond gebit hebt. Maar zelfs als uw tanden zijn aangetast door tandvleesaandoeningen, kunnen u samen met uw tandarts en plan opstellen om de infectie te stoppen. Maak je tanden weer sterk en herstel je stralende en gezonde glimlach!

Symptomen

HOE ZIET TANDVLEESONTSTEKING ERUIT?

Wanneer het tandvlees zich terugtrekt, trekt het weefsel rond de tanden terug, waardoor de tand of tandwortel meer bloot komt te liggen. De tandvleesrand sluit niet meer mooi aan op uw tanden en de tandhalzen zijn vaak gevoelig. Uw tanden lijken langer dan normaal. Terugtrekkend tandvlees is een veel voorkomend probleem en er zijn verschillende manieren om het te behandelen.

Parodontitis, vaak ernstige tandvleesontsteking genoemd, wordt veroorzaakt door de reactie van het lichaam op bacteriën op het tandoppervlak, ook wel tandplak of bacteriële biofilm genoemd. Als u last heeft van rood en gezwollen tandvlees (gingiva) of bloedend tandvlees, kan dit een waarschuwing zijn dat u lijdt aan ontsteking van het tandvlees.

Als tandvleesontsteking (gingivitis) niet wordt behandeld, ontwikkelt dit zich tot een ernstigere vorm, parodontitis. Bij gingivitis is alleen het tandvlees ontstoken, maar bij parodontitis strekt de ontsteking zich ook uit tot het onderliggende bot en ontstaat op den duur botverlies of botresorptie.

Parodontitis is vaak onzichtbaar en veroorzaakt geen pijn. Maar er zijn andere symptomen van parodontitis die u kunt bemerken, bijvoorbeeld een slechte adem. Naar mate de tijd verstrijkt, kunnen de tanden zelfs los komen te zitten (bewegelijke tanden) door verlies van het ondersteunend bot. Ook kunnen ze dan van positie veranderen.

Bij gevorderde parodontitis kunnen patiënten een tand verliezen of moet er een bewegelijke (mobiele) tand worden getrokken. Dit kan het geval zijn als het botverlies te ernstig is of als er bijkomende problemen zijn, zoals een wortelkanaalontsteking of een infectie in de punt van de tandwortel.

Tandvleesontsteking stadiums
Behandeling

KAN PARODONTITIS GENEZEN?

Met de juiste behandeling kan parodontitis in elk stadium worden gestopt – niet alleen in de vroege stadia van tandvleesontsteking (vroege parodontitis). Zelfs ‘Verloren’ tanden kunnen worden gered met de juiste chirurgische ingreep. Frequente vervolgafspraken inclusief professionele reiniging en natuurlijk uw medewerking – bijvoorbeeld door te stoppen met roken en een goede mondhygiëne zijn hierbij van cruciaal belang.

Chirurgie

HOE VERLOOPT PARODONTALE CHIRURGIE?

1 Onderzoek
Uw tandarts zal eerst de conditie van uw tanden en tandvlees grondig onderzoeken. Er zal gecontroleerd worden of uw tandvlees gezwollen en ontstoken is, of er bloeding of pus te zien is wanneer een sonde in de kleine opening tussen tand en tandvlees wordt gestoken, en of botverlies rond uw tanden al zichtbaar is op een röntgenfoto. Ook zullen individuele risicofactoren zoals rookgewoonten of gezondheidsproblemen met u worden besproken.

2 Reiniging van het worteloppervlak van de tand/dieptereiniging
De behandeling van parodontitis begint altijd met het reinigen van het worteloppervlak van de tand met speciaal gereedschap. Uw tandarts of mondhygiënist noemt dit deep scaling en root planing. Dit houdt in dat de bacteriële biofilm van de wortels wordt gekrabd zonder incisies in uw tandvlees te maken (non-chirurgisch). Sommige tandartsen gebruiken hierbij een parodontale curette (krabber), anderen gebruiken ultrasone apparaten en weer anderen gebruiken een combinatie.
Ontstoken tandvlees ziet het er gezwollen uit. De ontsteking kan worden gestopt door de bacteriën kwijt te raken, waardoor kan het tandvlees zich weer kan herstellen. Tijdens dit proces kan de tandvleesrand iets veranderen wanneer het tandvlees weer gezond wordt.

3 Diepere reiniging/parodontale chirurgie
In sommige gevallen is non-chirurgische reiniging onvoldoende. Dan zitten de bacteriën te diep in de parodontale pockets en kan de tandarts ze mogelijk niet bereiken zonder een kleine incisie in het tandvlees te maken. Dit staat bekend als chirurgisch debridement of open-flap debridement.

4 Nieuw bot aanmaken
Soms kunnen tandartsen een botvervanger of andere middelen toevoegen om het verloren kaakbot terug te laten groeien. Deze methode geeft de kans om opnieuw te beginnen met een stabiel gebit omgeven door gezond bot en tandvlees. Of deze regeneratieve aanpak voor u geschikt is, hangt af van het soort botverlies dat u ervaart, de vorm van het defect en andere factoren.

5 Laatste stap – Esthetiek 
Na een succesvolle parodontale behandeling kan de tandvleesrand worden gecorrigeerd met een tandvleesoperatie om de esthetiek van uw tanden en tandvlees te verbeteren. Orthodontische behandeling kan ook helpen, omdat het de tanden weer in de juiste positie brengt en u zelfs kan helpen om meer van het verloren botvolume terug te krijgen.

Behandeling parodontologie