Dentale implantaten

Dentale implantaten​

VOORWAARDEN VOOR SUCCESVOL IMPLANTEREN

Tandheelkundige implantaten zijn een betrouwbare oplossing voor tandvervanging. Implantaatchirurgie helpt miljoenen mensen weer zorgeloos te glimlachen, lachen en kauwen.  Als het gaat om succes en veiligheid op de lange termijn, is het van vitaal belang dat deze kunstwortels omgeven zijn door voldoende gezond bot.

Met dit in gedachten nemen tandartsen verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat een tandheelkundig implantaat in de benodigde hoeveelheid bot kan worden geplaatst. Ze kiezen een juiste implantaatpositie in de tandboog en creëren nieuw bot op plaatsen met onvoldoende bothoogte en of -breedte. Dit proces wordt ook wel botaugmentatie of botregeneratie genoemd.

Video afspelen over Overlay afbeelding Why boneregeneration

WAT IS BOTVERVANGINGSMATERIAAL?

Er zijn in de dentale implantologie verschillende materialen beschikbaar die gebruikt kunnen worden als vervangingsmateriaal voor verdwenen kaakbot. Welke materialen gebruikt uw tandarts als botsubstitutiemateriaal bij tandheelkundige implantaten?

Tandartsen kunnen bijvoorbeeld:

    • Een klein bot blok van elders uit uw mond, of vanuit uw heup of schedel gebruiken
    • Kleine botschilfers uit de mond gebruiken
    • Een botsubstitutiemateriaal gebruiken (bot uit een potje)
    • Nieuw bot onder een beschermend collageenmembraan laten groeien
    • Een combinatie van de hierboven genoemde mogelijkheden gebruiken
Gebruik van biomateriaal en aternatief

WANNEER EN HOE WORDT NIEUW BOT GEMAAKT?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden om rond tandheelkundige implantaten voldoende bot te creëren voor een gezond en duurzaam fundament.

wanneer wordt nieuw bot gemaakt
    • Eenvoudig en minder invasief: direct na het verwijderen van de tand wordt de tandkas gevuld met een botsubstitutiemateriaal. Plaatsing van het implantaat is dan een paar maanden later mogelijk.
    • Snel: implantaten worden direct geplaatst na het verwijderen van de tand en rondom gestabiliseerd met botsubstitutiemateriaal.
    • Flexibele oplossing: de lege tandkas wordt niet gevuld. Plaatsing van het implantaat is op een later tijdstip mogelijk. Botaugmentatie wordt uitgevoerd tijdens het plaatsen van het implantaat.
    • Eerst een goede basis bouwen: botaugmentatie vóór plaatsing van het implantaat om de hoogte, breedte en kwaliteit van het kaakbot te verbeteren. Plaatsing van het implantaat is veelal een paar maanden later mogelijk.

WAAROM IS GEZOND TANDVLEES ZO BELANGRIJK?

Gezond tandvlees is belangrijk voor zowel het succes van het implantaat als de esthetiek. Belangrijke factoren zijn de dikte van het tandvlees en de kwaliteit of veerkracht.

Gestippeld tandvlees biedt bescherming tegen bacteriën die de opening tussen het implantaat en het tandvlees en het bot willen binnendringen. Gestippeld tandvlees vormt een beschermende kraag rond de hals van het implantaat – in tegenstelling tot los slijmvlies, zoals bij de lippen en de wangen.

Dikker tandvlees helpt krimp van het onderliggende bot te voorkomen en het kaakbot gezond te houden. Het draagt ook bij aan de uiterlijke verschijning, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het implantaat niet door het tandvlees heen zichtbaar is en dat het tandvlees een goede kleur en vorm heeft. Om toekomstige esthetische of functionele problemen te voorkomen, kan het tandvlees dikker en steviger worden gemaakt tijdens of vooraf aan het plaatsen van het implantaat.

WAT KUNNEN OORZAKEN ZIJN VAN BOTVERLIES ROND IMPLANTATEN?

Net zoals u problemen kunt hebben met een ontsteking van uw tandvlees (parodontitis of parodontale tandvleesaandoeningen), kunt u ook problemen hebben met een bacteriële biofilm op het dieper liggende deel van het implantaat. Dit kan leiden tot tandvleesontsteking rond het implantaat, ook wel peri-implantaire mucositis genoemd. Het kan zelfs leiden tot botverlies rond het implantaat. Deze ernstigere vorm wordt peri-implantitis genoemd.

Peri-implantitis is anders dan tandvleesontsteking. Waarom?

Een implantaat wordt rechtstreeks in het bot wordt geplaatst, terwijl een tandwortel is omgeven door veel vezels die het beschermen tegen bacteriële invasie. Een infectie rond een tandheelkundig implantaat veroorzaakt dus meer en sneller botverlies dan een infectie rond een tandwortel.

Een tandheelkundig implantaat dat is aangetast door peri-implantitis kan losraken. In dergelijke gevallen is het behandelen van de infectie essentieel – dit kan inhouden dat het tandvlees wordt geopend om het implantaatoppervlak grondig te reinigen. Vaak is het na deze reinigingsprocedure ook zinvol om de plaats opnieuw te vullen met een botvervangingsmateriaal om zo de vorming van nieuw bot te ondersteunen.